Blijf op de hoogte.

 
#vertelonsjouwverhaal: Manager HR & Detachering Vera
Mooi werk: een ode aan het recruitmentvak.
Als ze op school aan Vera vroegen wat ze later wilde worden, zei ze steevast: iets met mensen. “Heel cliché natuurlijk. En dan zei mijn leraar: ‘Ja, maar dat kan overal, ook als je onderbroeken verkoopt bij de Hema’. Maar wie weet er nou op die leeftijd al écht wat ‘ie wil?” Uiteindelijk rolde Vera de recruitment in en dat bleek een match. Met haar jarenlange ervaring heeft ze in bijna alle takken van de recruitmentsport haar sporen verdiend. Als HR manager bij OmniformGroup stuurt Vera de nu onze detacheringstak aan.

Dat is toch wel iets anders dan die onderbroeken van de Hema. Hoe kwam ze terecht in de recruitment? “Ik was bezig met mijn opleiding en zocht een stageplaats. Van mijn klasgenootje wist ik dat die stage liep bij een grote uitzender. Ik kon aan de slag bij een filiaal in Goes en ik vond het fantastisch! De dynamiek, het contact met de flexwerkers, de collegialiteit onderling, de vrijdagmiddagborrel, ik vond het allemaal geweldig.” Vanzelfsprekend dus dat ze er ook na haar stage bleef plakken. Ook in een filiaal in Vlissingen liep ze stage. En na haar afstuderen boden ze haar direct een baan aan. “Ik mocht aan de slag voor een van de accounts, een groot havenbedrijf.” Met ‘van die stoere havenkerels’, lacht ze. Maar de geboren en getogen Zeeuwse deinsde daar niet voor terug. De banden die ze daar opbouwde waren voor de lange termijn, zo blijkt, want met sommigen heeft ze tot op de dag van vandaag contact.

Dat is ook precies het mooie van het recruitment-vak, vindt ze. Duurzame relaties opbouwen. Mensen blij maken. Dat geldt voor zowel opdrachtgever als kandidaat. Vooral uit het contact met die laatste haalt ze veel voldoening, zegt ze. “Als je de moeite neemt om die extra stap te zetten, dan krijg je dat dubbel en dwars terug, in dankbaarheid maar ook in loyaliteit.” Zo hielp ze ooit iemand aan een baan bij het eerdergenoemde havenbedrijf. “Die man wilde dolgraag aan de slag als havenwerker. Dat was écht zijn droom.” Al sloot het CV niet helemaal aan, Vera kreeg het vertrouwen van de opdrachtgever en gaf hem die kans. “En hij werkt er nu nog.”
 
“Recruitment is in 2020 niet meer zo gericht op de commercie. Het heeft geen zin om maar zo snel mogelijk een CV door te sturen. Je kunt beter iets meer tijd besteden en voor de perfecte match gaan. ”
Vera van Vlimmeren, Manager HR & Detachering bij OmniformGroup
Toch hebben recruiters soms een slechte naam. Er wordt ze verweten dat het CV-schuivers zijn en dat ze zich niet voldoende verdiepen in de vraag van de klant en het kunnen van de kandidaat. Jammer, vindt Vera, want een paar rotte appels verpesten het daarmee voor de hele groep. Wat maakt iemand nou een écht goede recruiter? “Een goede recruiter overstijgt carrièreniveaus,” zegt Vera. Je bént je werk en je netwerk. Je blijft altijd naast mensen staan, nooit erboven. “Of je nou zoekt naar een directeur of een stagiaire: uiteindelijk moet dat niet uitmaken.” In dat opzicht klopt het dus, wat die leraar zei over die onderbroeken. “Als je oprechte interesse toont, zonder (voor)oordeel, juist dan Daarnaast gaat het volgens Vera om de lange adem. “Recruitment in 2020 is niet meer zo gericht op de commercie,” zegt ze. “Het heeft geen zin om maar zo snel mogelijk die vacature te vullen, met een hoog afbreukrisico binnen een maand of 2. Je kunt veel beter iets meer tijd besteden voor de perfecte match, daar heeft een opdrachtgever veel meer aan.”

Ze is een geboren en getogen Zeeuwse. En al zei ze nooit weg te willen uit Zeeland, toch ging ze een jaar of 5 geleden overstag. “Mijn man komt uit Brabant. Door een combinatie van omstandigheden in mijn schoonfamilie én mijn werk destijds -- ik werkte in-house voor een grote zuivelfabrikant -- opperde ik uiteindelijk toch of we niet moesten gaan kijken naar een huis in Zevenbergen. Drie dagen later stond ons huis te koop.”

Met veel ervaring bij die grote spelers, werd het voor Vera’s gevoel tijd voor iets anders. Je maakt het verschil namelijk niet met de bulk, zegt ze. “Juist met die kleine opdrachtgevers en die voor die ene professional maak je het verschil.” En daaruit haal je zoveel meer voldoening. Daarom werkt ze sinds 2017 bij OmniformGroup.

Vera’s carrière spant ondertussen ruim anderhalf decennium. Dat laat zien dat recruitment een duurzaam vak is. Niet gebonden aan locatie en toekomstbestendig, mits recruiters bereid zijn mee te gaan met de nieuwe ontwikkelingen in de markt. “Recruitment is in 2020 niet meer zo gericht op commercie.” Zo snel mogelijk opleveren, met een hoog afbreukrisico? Niet doen, zegt Vera. “Het gaat om de lange termijn. Liever wat meer tijd investeren en die perfecte match vinden.” Uiteindelijk is dat hetgeen waar je de opdrachtgever mee verder helpt. Maar het is net zo belangrijk voor de kandidaat die iets anders zoekt, zegt Vera. “Probeer altijd de persoon achter het CV te leren kennen. Wat zijn iemand zijn drijfveren? Waarvan gaan bij iemand die lichtjes in zijn ogen schijnen? Dat sociale aspect is superbelangrijk.” Geen saaie vragen dus, zoals ‘noem eens 3 goede eigenschappen van jezelf?’. “Daarmee maak je het verschil en zorg je juist voor die succesvolle plaatsing.”
 

Kom ook bij #teamomniformgroup.