Blijf op de hoogte.

 
Muisstil in de straten: toezichthouder Henk over de gevolgen van de lockdown in zijn werk.
#vertelonsjouwverhaal
Sinds 2009 werkt Henk Mulders bij OmniformGroup, toen nog Vormtech. Direct startte hij bij een gemeente: die van Katwijk. In de 12 jaar dat hij ondertussen deel uitmaakt van #teamomniformgroup, zijn daar een hoop gemeentes bijgekomen, zoals Gemeente Veenendaal en Gemeente Den Haag. Met veel plezier kijkt hij terug op zijn werk daar: toezicht houden op allerlei projecten, van bouwrijp- tot woonrijp maken en de herontwikkeling van binnengebieden, inclusief het vervangen van riolering.

Wat maakt het dan zo’n mooi vak? “Toezichthouden is niet alleen maar passief constateren en rapporteren, het is veel méér”, zegt Henk. “Ik vind het heerlijk om buiten te werken en contact te hebben met verschillende typen mensen.” Als toezichthouder ben je daarnaast ook de schakel tussen projectleiders en aannemers: iets wat op de tekentafel is bedacht en dan in de praktijk toch net even anders blijkt te zitten.

Zijn leukste werk was in Den Haag en had te maken met de tijdelijke riolering en bestrating van Holland Spoor. “Middenin een druk gebied, bij scholen, dus een komen en gaan van mensen, de hele dag.” In maart van dit jaar ging het van start. “We plaatsen overal bouwhekken, hadden veel verkeersbegeleiders neergezet zodat leerlingen ongehinderd (en veilig!) het plein konden oversteken. Dan wordt pas duidelijk hoe gewend mensen zijn aan hun dagelijkse route. ‘Gisteren kon ik hier nog langs!’ roepen ze dan. Of ‘Maar ik moet dáár zijn!’.”
 
“En toen kwam corona. Waar eerst hordes mensen liepen, was het nu muisstil.”
Henk over zijn meest recente project via OmniformGroup
En toen kwam corona. Iedereen werd geacht thuis te blijven. Scholen gingen dicht. Een vreemde gewaarwording. “Waar eerst hordes mensen liepen, was het nu muisstil. Daar stonden we dan, met al die bouwhekken en verkeersbegeleiders.” En het had ook tot gevolg dat het project waar Henk bij werkzaam is, met minder man toekon. Je hebt namelijk niet zoveel toezichthouders nodig, als er minder dingen zijn om toezicht op te houden. Henk: “Opdrachtgevers wachten de crisis nu eerst even af. Lopende projecten blijven doorlopen, voor zover dat kan. Maar nieuwe projecten komen nu moeilijk los.”

Ook al is hij nu beschikbaar voor een nieuw project, stilzitten staat niet in het woordenboek van de toezichthouder. “Vóór de lockdown organiseerde ik vaak sportweekenden met vrienden. Gingen we met een man of 30 naar de Belgische Ardennen. En ik ging veel naar de sportschool. Dat is nu wat lastiger. Maar ik heb 2 honden die ik nu extra vaak meeneem naar het strand of naar het bos, met mijn kleindochter.”
 

Kom ook bij #teamomniformgroup.