Blijf op de hoogte.

 
Van dode haven tot stadspark met strand: directievoerder Ron Blom over het project Rijnhaven
#vertelonsjouwverhaal
Ruim vier jaar is Ron inmiddels aan de slag via OmniformGroup als directievoerder én toezichthouder op diverse projecten bij het IBR Rotterdam. Begonnen bij Rijkswaterstaat als opzichter asfaltwerken, weg- en begraafplaatbeheerder bij de gemeente Nieuwerkerk aan den IJssel tot nu bij het IBR. Deze professional is dienstverlenend, zakelijk en vriendelijk. Je vindt hem momenteel op één van zijn meest uitdagende projecten tot nu toe: het project Rijnhaven.

Rijnhaven: van dode haven tot stadspark met strand
De Rijnhaven is een zogenoemde “dode haven”, die in herontwikkeling is als één van de grotere projecten van de gemeente Rotterdam. Dat maakt het juist zo leuk, licht Ron toe. “Alles komt hier samen: water- wegenbouw én moderne woningbouw, maar deze heeft wel de meeste uitdaging.” In de Rijnhavenkeet vertelt Ron dat er tot eind 2023 bij dit project wel 1,2 miljoen kubieke meter zand wordt aangebracht. “Om een idee te krijgen hoeveel dat is: je kunt er De Kuip mee vullen!”. Het zand wordt met voorbelasting aangebracht en na de zettingsperiode wordt met het overgebleven zand een heus stadspark en -strand binnen de Rijnhaven gerealiseerd.” Uiteindelijk zul je hier de komende jaren een nieuw stukje stad met winkels en woningen, diverse horeca en stadspark mét strand vinden.
 
“1,2 Miljoen kubieke meter zand wordt hier opgespoten. Je kunt er De Kuip mee vullen!”
Ron Blom over het project Rijnhaven
Verkeersafwikkeling, dat is wel een dingetje
In een plaats als Rotterdam moet je ergens het verkeer kwijt. Het enorme wegennet van deze stad vraagt om veel onderhoud. De gemeente Rotterdam heeft groene doelstellingen en dit heeft consequenties voor het verkeer. Door OV-gebruik te stimuleren en straten en wegen aan te passen door ze autoluw te maken, probeert de gemeente meer ruimte voor groen te realiseren.

Directievoering en toezicht
Er zijn een aantal projecten waar Ron directievoerder of toezichthouder is. Wat houdt dat in? “Mijn rol kun je zien als een soort intermediair tussen de opdrachtgever en opdrachtnemer. Ik maak deel uit van het bouwplaatsmanagement. Ik verzamel bijvoorbeeld gegevens en vergelijk die met elkaar. Ook controleer ik een deel van de financiën. Als de aannemer tijdens de werkzaamheden vragen heeft sta ik hen te woord. Dat geldt ook voor de bewoners en bedrijven. Tijdens de uitvoering controleer ik op de naleving van de overeenkomst tussen de opdrachtgever en opdrachtnemer en zie ik toe op de kwaliteit van de aangeleverde materialen en natuurlijk van het uit te voeren werk.”

“Ik ben elke dag aanwezig en loop rond op het project. Tijdens zo’n ronde leg ik veel digitaal vast en check doorlopend de kwaliteit. Ik vind het fijn dat mensen, of het nou het personeel is van aannemers of omwonenden, het gevoel krijgen dat ze gehoord worden. Daar ben ik voor.”

Pro-actief informeren
Betrokkenheid creëer je ook zelf. Zo vertelt Ron dat er tijdens het project regelmatig nieuwsbrieven voor omwonenden en bedrijven worden verspreid, waarin de huidige stand van zaken wordt toegelicht en aangegeven wordt wat er nog aankomt. “Zo weten ze wat hen te wachten staat. Mensen zijn nieuwsgierig en houden ook graag een vinger aan de pols. Dat geldt trouwens niet alleen voor omwonenden, ook collega’s in het veld hebben de behoefte om te worden geïnformeerd over hoe en waarom.”
Soms moet de leefomgeving tijdelijk worden aangepast op de aankomende werkzaamheden. “De bouwveiligheid moet gegarandeerd kunnen worden, bijvoorbeeld door het verleggen of versmallen van de infrastructuur. Héél belangrijk dat de bewoners en bedrijven bereikbaar blijven voor de hulpdiensten en bevoorrading.”

Met zijn positieve manier van communiceren en passie voor zijn vakgebied kan iedereen bij Ron terecht. Ook interesse in zo’n mooie rol als directievoerder of toezichthouder? Bekijk onze vacatures.
 

Kom ook bij #teamomniformgroup.